Fotospektrometr – přístroj, který měří barvu?

Již téměř dva roky máme v naší prodejně k dispozici fotospektrometr. Často se nás ptáte, co umí tento přístroj, jak je spolehlivý, zda jej používáme vždy, když hledáme správný odstín barvy, atd. atd. Jak to tedy je?

Tento nástroj koloristiky „měří“ odstín barvy a po spojení s databází receptur v počítači nám pomáhá identifikovat nejlepší shodu barvy laku s recepturou v databázi. Spolu s fotospektrometrem používáme i selektor zrnitosti pro výběr správné velikosti hliníkových pigmentů u efektních a metalických barev.

Zdálo by se tedy, že teď už budeme mít vždy vyhráno, rychle změříme a víme přesnou recepturu. Bohužel není vše tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Vybrali jsme proto vaše nejčastější dotazy týkající se fotospektrometru, abychom upřesnili, kdy a co je s fotospektrometrem možné a co ne.

Co umí fotospektrometr?

  • umí najít nejlepší shodu snímaného vzorku s recepturou v databázi,
  • ukazuje, kdy je nalezená receptura vhodná pro namíchání a kdy už je příliš velké riziko odlišnosti,
  • vytvoří novou recepturu, ale pouze u pastelových odstínů.

Kdy fotospektrometr používáme?

  • když nesedí stříkaný vzorek z databáze,
  • když nemůžeme najít kód (číslo) barvy,
  • při špatném světle a nemožnosti rozhodnout se, který pododstín barvy namíchat,
  • při požadavku vytvoření receptury u pastelových odstínů.

Dá se na fotospektrometr spolehnout?

Ze zpětné vazby našich zákazníků, můžeme konstatovat, že ve většině případů ano. Shoda není vždy stoprocentní, ale pokud mícháme barvu, pro kterou program vyhodnotil shodu doporučenou pro míchání, pak se můžeme na přístroj spolehnout.

Pokud ale lakujete, víte, že barva nedělá vše. To jestli bude oprava laku vidět záleží z velké části i na tom, jak a kdo barvu aplikuje. V případě problematických odstínů je doporučováno, aby si lakýrník vlastnoručně nastříkal vzorky, dodržel lakovací postup a stříkal do rozstřiku.

Způsobem aplikace lze odstín barvy také velmi výrazně ovlivnit.

Kdy fotospektrometr použít nelze.

Pokud nám přivezete vzorek, který není rovný a je příliš malý. Pro změření je třeba alespoň 20 cm rovné plochy.

Umí vytvořit fotospektrometr recepturu?

Ano i ne.

Přístroj ve spojení s programem recepturu umí vytvořit pouze u pastelových odstínů. Z vlastní zkušenosti, můžeme potvrdit, že receptury pro pastelové barvy, které jsme zatím pomocí přístroje vytvořili, „seděli“ opravdu pěkně.
Pokud je ale barva efektní (obsahuje perletě a hliníkové pigmenty) nebo je vícevrstvá (3-4 vrstvá např. v případech CANDY odstínů), vytváření receptury vhodné není. Důvodem je existence efektních pigmentů v receptuře, jejichž odraz světla nelze přesně změřit.


V případě metalických, perleťových či jiných efektních barev lze spektrometr využít pouze k nalezení nejlepší shody. Pokud shodu vhodnou k namíchání nenalezne, pak nám přístroj nepomohl a musíme hledat jiné řešení.

Co fotospektrometr neumí?

Bohužel ani technika není dokonalá, takže jak jsme psali výše, vytvořit recepturu pro metalické, perleťové, motorkářské a efektní barvy pomocí tohoto přístroje zatím není možné.

*  *  *


Tolik k vašim nejčastějším dotazům týkajících se fotospektrometru a jeho použití.

Pokud máte další dotazy, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám je zodpovíme.

Nejnovější články