Máte dřevěnou pergolu, plot nebo obložení na domě?

Občas tedy budete pravděpodobně řešit, jak ošetřit venkovní dřevěné povrchy.

Jednoduchá otázka, na kterou není úplně jednoduchá odpověď. S jarem přišel opět čas na renovaci dřevěného obložení, nábytku, plotů a obložení v exteriéru. Víte jak na to a čím?

Co lze použít? Lazuru, lak, barvu? Základovat, nebo ne? Možností je spousta. Kterou vybrat?

Pro vaši lepší orientaci jsme pro vás připravili krátký přehled, který vám pomůže se v materiálech zorientovat a pak vybrat pro vás tu nejlepší variantu a postup nátěru.


Kritéria výběru

KRYVOST
Základní otázka je váš požadavek vzhledu – tzn. zda má být struktura dřeva pod nátěrem vidět nebo ne. Podle toho vybíráme buď kryvou lazuru/barvu (VALTTI OPAQUE), nebo slabovrstvou lazuru (VALTTI COMPLETE, VALTTI COLOR), pod kterou dřevěný povrch více vynikne a struktura dřeva je výraznější.

IMPREGNACE (základní nátěr)
Dalším faktorem je nutnost penetrace. Pokud nechcete základovat, je třeba si vybrat nátěry, které toto nevyžadují (VALTTI COMPLETE). V opačném případě je nutné základní nátěr použít.

LESK
Vybíráte, zda povrch chcete mít lesklý, matný či polomatný.


Konkrétní příklady:


VALTTI COMPLETE

– lazura s voskem 2v1, nevyžaduje penetraci, slabovrstvá

Pokud neradi penetrujete je dobrou variantou použití VALTTI COMPLETE – lazury s voskem 2v1. Tento materiál je vhodný pro všechny typy dřeva v exteriéru. Vytváří matný barevný film, který se neodlupuje a nepraská, chrání dřevo před vlhkostí a mikroorganismy. Obsahuje přídavek vosku, který zajišťuje odolnost vůči obrušování a poškrábání.


Image 1


Přípravek se tónuje pro zajištění stálého odolného odstínu dle vzorkovnice Valtti Complete. Aplikace je možná přímo na čisté surové, neošetřené dřevo. Pokud již povrch natřený byl, je třeba jej důkladně obrousit, aby se materiál dostal ke dřevu. Aplikujeme 1 – 2 nátěry.


VALTTI COLOR


– slabovrstvá lazura, mat


Tato základní velmi kvalitní matná slabovrstvá lazura je prověřena spoustou našich spokojených zákazníků. Oproti výše uvedné lazuře VALTTI COLOR neobsahuje vosk. Absorbuje se do dřeva, nemá příliš velkou kryvost. Přípravek ochraňuje dřevo před vlivem počasí, zpomaluje nepříznivý vliv vlhkosti, UV záření a zabraňuje mikrobiálnímu růstu.

Image 2


Aplikuje se štětcem a vyžaduje základní nátěr VALTTI SUPER GUARD na očištěný případně obroušený povrch. Opět se doporučuje lazuru natónovat – vzorkovnice Valtti Color.


VALTI OPAQUE

– krycí lazura, polomat

Valtti Opaque je vodouředitelná polomatná akrylátová barva, která obsahuje přísady zpomalující růst plísní a modrání dřeva. Vytváří vodoodpuzující povrch a je mimořádně odolná proti povětrnostním vlivům. Díky mikroporézní struktuře je schopna regulovat vlhkost uvnitř dřeva, díky tomu nátěr nepraská a neloupe se.

Tento materiál je také doporučen pro povrchovou úpravu tepelně upraveného dřeva (např. Thermowood, Lunawood,…).

Image 3

Doporučena barevná škála je dle Valtti Opaque Colour Card, alternativně lze namíchat pastelové odstíny ze škály NCS, příp. RAL. Očištěný/obroušený povrch musíme nejdříve opatřit základním nátěrem VALTTI SUPER GUARD, po zaschnutí aplikujeme dva nátěry VALTTI OPAQUE.


VALTTI SUPER GUARD


Toto napouštědlo/impregnace je doporučováno jako základní nátěr pro VALTTI OPAQUE, VALTTI COLOR a VALTTI PLUS KESTO. Ochrání dřevo od hub a roztočů, zajistí dostatečnou přilnavost vrchního materiálu, chrání před vlhkostí a povětrnostními vlivy. Před aplikací musí být povrch zbaven nečistot a mastnoty.

Navíc při použití napouštědla výrazně snížíte savost dřeva a tím pak spotřebujete mnohem méně vrchního materiálu.


Pokud máte chuť penetraci, která zajišťuje přilnavost materiálu vynechat, rozhodně to nedoporučujeme, obrátilo by se to proti vám. Takže rozhodně nevynechávat!!


VALTTI PLUS KESTO


– mořidlo, polomat

Pokud nemáte chuť obnovovat nátěr na dřevěném povrchu příliš často je skvělým řešením toto extrémně odolné polomatné mořidlo s výbornou ochranou proti UV záření. Odpuzuje vodu, chrání povrch před zvětráváním a zpomaluje nepříznivé účinky vlhkosti a slunečního záření. Co se týká kryvosti je VALTTI PLUS KESTO zhruba srovnatelný s VALTTI COMPLETE a kryje více než VALTTI COLOR.

U této odolné venkovní lazury výrobce garantuje záruku životnosti 10 let. Podmínkou je natónování do 1 z 10 definovaných odstínů ze vzorníku Valtti Plus Kesto. Očištěný/obroušený povrch je třeba opět nejdříve opatřit základním nátěrem VALTTI SUPER GUARD, po zaschnutí aplikujeme dva nátěry VALTTI PLUS KESTO.


N Á Š  T I P !!!

Na závěr ještě jeden praktický tip. Udělejte si zkušební nátěr před tím, než si necháte namíchat veškerý potřebný materiál. Uvidíte jakého přesně dosáhnete odstínu.

Záleží hodně na barvě původního dřeva i na počtu vrstev. Tak se mohou jednotlivé odstíny podstatně změnit a odlišovat se od původních vzorků, podle kterých jste odstín vybírali.



Proč je doporučeno všechny lazury tónovat??


Natónování lazury znamená dodání pigmentů k základnímu materiálu. Pigmenty jsou odolné vůči UV záření a zajišťují částečně stálobarevnost natíraného dřeva a zvyšují životnost nátěru.

Ke kvalitnímu výsledku budete potřebovat nejen dávku trpělivosti a pečlivosti, kvalitní materiál ale i kvalitní nářadí – štětce (ANZA) ,které se netřepí a nezanechávají na povrchu štětiny.


*   *   *

Informace máte, vhodný materiál si už teď vyberete. Nezbývá než vám popřát, ať se dílo daří.

Image 4

Nejnovější články