5 základních tipů pro kvalitní broušení

Broušení se jeví jako zcela jednoduchá záležitost, pokud víte, jak na to, máte zkušenosti a cit pro nerovnost povrchu v rukou. I tak se vám mohou hodit naše tipy, které vám broušení a následné nanášení tmelů, plničů a barev mohou zjednodušit.

Správně obroušený povrch pak snižuje možnost vzniku vad laků jako je propadání laku, viditelné rýhy po broušení, ale i nedostatečnou přilnavost aplikovaných materiálů.

Takže pojďme rovnou na věc:

1. TIP – Správný výběr odmašťovače a správná technika odmaštění.

Přímo před broušením je nutné vždy broušený povrch odmastit. Pro odmašťování jsou vyrobeny speciální přípravky pro autolakýrnictví.

Druh odmašťovače se zde liší podle typu nátěrové hmoty. Pod vodou ředitelnou bázi je nutné používat odmaťovač na bázi vody. Před aplikací rozpouštědlové je třeba použít klasický odmaťovač pro rozpouštědlové (konvenční) materiály.

Dále je vhodné použít odmašťovač před každou další pracovní operací. Nikoliv tedy jen jednou. Pokud budete správný typ odmašťovače používat, předejdete vzniku vad, které v důsledku špatného odmatění mohou v laku vznikat.

POZOR!!!

Nelze zde používat nitro ředidlo a už vůbec ne technický benzín. Ten je ve své podstatě částečně mastný, takže byste si moc nepomohli.

Pokud byste ho přeci jen chtěli použít počítejte s tím, že technický benzín použitý jako odmašťovač pod lakování vám téměř 100% vyrobí vadu v laku a můžete předělávat.

Takže rozhodně nepoužívat!  

2. TIP – výběr vhodných hrubostí

Volba správných hrubostí pro broušení má svá pravidla, která je třeba dodržovat. Jednoduše řečeno by se neměly v posloupnosti hrubostí, které na daný díl používáte, dělat větší skoky než po stovkách.

Image 1

Vysvětlení: hrubosti brusiv jsou definovány zrnitostí brusiv „P“ (počet zrn na určitou plochu = čím vyšší číslo zrnitosti „P“ je, tím jemnější brusný papír). P80 tedy znamená 80 zrn na 1cm².

Takže pokud začnete brousit zmíněnou P80, nelze v dalším kroku skočit na P320.

P R O Č ? ? ?

Protože po P80 budou na povrchu takové rýhy, které P320 nezabrousí a do kterých se pak budou následně propadávat další aplikované vrstvy.

3. TIP – správný směr broušení

Velmi důležitá záležitost! Nelze totiž všechy vrstvy brousit jen z jedné strany, stále stejnými tahy. Je třeba směry u každé vrsvy měnit.

Takže pokud například použijete postupně na jednotlivé vrstvy 4-5 různých hrubostí, je ideální pokud každé broušení vedete jiným směrem.

Těžko se to vysvětluje, takže jsem pro vás vyrobila obrázek pro názornost.

Image 2

4. TIP – použití kontrolního pudru/spreje

Tento krok vám může pomoci odhalit místa, kde jste ještě dokonale nedobrousili. Pudr/sprej je černý, takže dokud vám zbývá černý povrch (např. na šedém plniči), nebo černé rýhy, brousíte dál.

5. TIP – kontrola rukou

Ačkoliv to z hlediska bezpečnosti práce není zcela v pořádku. Řada lakýrníků je pro kontrolu dokonalého tvaru opravovaného dílu zvyklá používat ruku. Bez rukavice samozřejmě.

Ruka je totiž vybavena velmi jemnými senzory a přesně cítí nerovnosti, které oko v broušeném povrchu již nevidí.

Tak když pohladíte, „uvidíte“ …. zda je povrch dokonale vyrovnaný.

* * *

Tyto základní tipy můžete vyzkoušet dle libosti. Pravděpodobně některé znáte, možná i všechny. O broušení to rozhodně není vše, pro další informace nás sledujte na FB.

Mátě nějaké vlastní tipy k broušení, o které se chcete podělit?

Napište nám na Facebook. Sdílejte a inspirujte ostatní.

Nejnovější články